Şanlıurfa’nın Göbeklitepe bölgesinde üretilen buğdaydan yapılan, “dünyanın birinci ekmeği” olarak nitelendirilen ekmeği 22 Eylül’de ABD’nin New York kentine yapılacak THY uçuşunda yolculara ikram edilecek.
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Lideri Prof. Dr. Ahmet Bolat, toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada, medeniyetin beşiği olarak bilinen Taş Doruklar ile Göbeklitepe’de günümüzden 12 bin yıl evvel ziraî ihtilalin yaşandığını bildiklerini belirtti.
Bu ihtilalde en kıymetli yerin ekmeğe ilişkin olduğuna dikkati çeken Bolat, “Evcilleştirilen buğday ve elde edilen ekmek günlük ömürde ve toplumsal ritüellerde büyük rol oynamış, bu bölgede yerleşimin, ziraî üretim tekniklerinin, öğütme ve pişirme formüllerinin gelişmesini sağlamış” sözlerini kullandı.
“İLK OLARAK NEW YORK UÇUŞUMUZDA YOLCULARIMIZIN BEĞENİSİNE SUNACAĞIZ”
Bolat, gastronomik manada büyük bir sıçrama olan buğday ve ekmeğin tüm inançlar ile dinlerde ne kadar kıymetli olduğunu bildiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Ülkemizin en değerli arkeolojik hafriyat alanlarından biri olan bu bölgeden elde edilen buğdaydan elde edilen birinci ekmeği yolcularımızla buluşturacak, Anadolu’nun esaslı tarihini ve zenginliklerini dünyanın dört bir yanında tanıtacağız. Birinci olarak 22 Eylül’de New York uçuşumuzda yolcularımızın beğenisine sunacağımız bu ekmek üstün hizmet ve ikram kalitemizin bir örneği olmasının yanı sıra kültürel zenginliklerimizi tanıtma noktasındaki kararlılığımızı da ortaya koyuyor.”